PITAJTE KNJIŽNIČARE
ONLINE REFERENTNE USLUGE

 

17.1.2017.
Pročitajte članak iz Public Libraries Online o ulozi narodnih knjižnica u sprečavanju širenja lažnih vijesti i jačanju informacijske i medijske pismenosti ovdje 

26.10.2016.
Pogledajte kratki film o preseljenju knjiga i obnovi zidova jedne od najljepših svjetskih knjižnica The New York Public Library na poveznici ovdje. Obnova je trajala dvije godine.

21.10.2016.
Anketu o neformalnom i informalnom učenju u narodnim knjižnicama Europe možete pogledati ovdje na stranicama EBLIDA.

 
Projekti

"Čitaj mi!"

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo pokrenuli su 2013. godine kampanju "Čitaj mi!" te su u nju, u najvećoj mjeri, uključene narodne knjižnice

Dam-daš

Projekt Gradske knjižnice Poreč „Dam-daš: volonteri u akciji“, nastao je kao inovativni odgovor u procesu cjeloživotnog obrazovanja kojim smo omogućili zainteresiranim građanima pohađanje besplatnih radionica na metodama neformalne edukacije, a njihovo je izvođenje usmjereno prema potrebama kreativnog provođenja slobodnog vremena i druženja.

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" Karlovac - Najbolji poslovni centar u narodnim knjižnicama u RH

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu nedavno je dobila nagradu za projekt najbolji poslovni centar u narodnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj. Radi se o projektu pod nazivom "Work with us" koji je u suradnji sa zagrebačkim Ekonomskim fakultetom, diljem Hrvatske provodilo Veleposlanstvo SAD-a u suradnji s Hrvatskim knjižničarskim društvom. Ideja je da se na jednom mjestu budućim mladim poduzetnicima da prostor sa svim (dostupnim) potrebitim informacijama za pokretanje vlastitog biznisa (knjižni fond iz područja ekonomije, računovodstva, menadžmenta, poduzetništva, prava, poslovnih časopisa; besplatni pristup bazama podataka s područja ekonomije i poduzetništva, organizirana stručna predavanja).

Gradska knjižnica Rijeka - Inkubator 3D printanja za djecu i mlade

Osnovna ideja i cilj projekta stvaranja inkubatora je bavljenje razvojem stavaralačkih kapaciteta djece i mladih na području Rijeke, razvoj svijesti o važnosti kulture stavranja i proizvodnje te njihove povezanosti sa čitanjem i knjigom.

Knjigom do krova

Knjigom do krova jedan je od projekata Knjižnica grada Zagreba koji se zalažu za načelo jednakih mogućnosti u pristupu informacijama, znanjima i kulturnim dobrima. Projekt je nastao na temelju programa podrške beskućnicima koji se od 2009. godine odvijaju u KGZ-u u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb.