Login

Gradska knjižnica Novigrad - Biblioteca civica Cittanova

52466 Novigrad, Rivarela 7
tel. 052 729-040
fax. 052 729-050
e-mail: info@knjiznicanovigrad.hr

ravnateljica: Morena Moferdin, dipl. knjižničarka

Novigrad je jedan od gradića na zapadnoj obali Istre koji u svojoj prošlosti nije zabilježio osnivanje hrvatskih čitaonica niti društava već isključivo na talijanskom pa se 1893. g. spominje osnivanje prve čitaonice, naziva Casino di Lettura. 

Začetak sadašnje novigradske Knjižnice je u Narodnom sveučilištu Bujštine u Umagu koje je sedamdesetih godina prošlog stoljeća sjedinjavalo tri doma kulture: Novigrad, Buje i Umag. Ta su tri mjesta bila dio jedne općine i pri svakom domu bila je organizirana knjižnica s matičnošću u Umagu.

Devedesetih godina mjesta su postala općine, potom i gradovi. Knjižnica je nastavila djelovati u novouspostavljenoj ustanovi - Otvorenom sveučilištu Novigrad, od 1995. g. preimenovanom u Pučko otvoreno učilište.

U Knjižnici je radio djelatnik koji je ujedno obavljao i druge poslove unutar Učilišta. Godine 1998. novigradska Knjižnica je dobila prvog stručnog djelatnika, a 2000. g. preselila je u prostor u starogradskoj jezgri.

Knjižnica je od 1. siječnja 2008. g. samostalna ustanova i djeluje na novoj adresi u adaptiranom prostoru zgrade Učilišta.

Prostor Knjižnice raspoređen je na dvije etaže u zgradi koja je obnovljena krajem 2007. i početkom 2008. godine. U prizemlju se nalazi predvorje od 70 m² koji služi kao izložbeni prostor, a u samoj Knjižnici je posudbeni dio, odjel za odrasle i djecu, te kutak za čitanje dnevnog tiska. Na gornjoj etaži se nalazi učionica, ured, čajna kuhinja te spremište za knjige. U svim prostorijama nalaze se priključci za internet. Učionica se koristi za kreativne radionice za djecu, radionice za odrasle, te se daje na korištenje gradskim udrugama za njihove aktivnosti.

Knjižnica pruža slijedeće usluge: posudba knjiga i DVDa, međuknjižnična posudba,rezervacija knjiga, pristup internetu i računalima (10 korisničkih računala), tiskanje, skeniranje, uvezivanje i fotokopiranje dokumenata, predavanja, radionice, književni susreti za djecu i odrasle, edukacija o tehnikama pretraživanja informacijskih izvora.

Knjižnica nabavlja dnevne novine: Jutarnji list, Glas Istre, La voce del popolo i Glas Istre te časopise Globus, Maslina, Doktor u kući, Auto klub, Teen, Ok!, Dječji klub, Elle, Bujština, Majstor, Unikat.

Gradska knjižnica Novigrad-Cittanova djeluje u malom mjestu od 4.000 stanovnika. Vrlo je aktivna u društvenom životu zajednice, a svojim aktivnostima usmjerena je na promicanje čitanja, posebno kod djece i mladih.

Odjeli

  • Odjel za odrasle 
  • Odjel za djecu

Godišnja članarina

  • besplatna za stanovnike Grada Novigrada i za osobe koje u gradu rade ili se školuju
  • ostali: 50,00 kn godišnje ili 20,00 kn mjesečno

Radno vrijeme

ponedjeljak: 8.00 -14.00

od utorka do petka: 10.00-19.00

subotom: 10.00-14.00