Login

Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina

49221 Bedekovčina, Trg Ante Starčevića 3
tel. 049/ 213 656
fax. 049/2130353
e-mail: info@knjiznica-bedekovcina.hr

ravnateljica: Vesna Šaronja

Iz povijesti knjižnice
Inicijativom upravitelja škole Franje Plevnika i mjesnog školskog odbora, 7. rujna 1933. godine dolazi do osnivanja Narodne čitaonice u Donjoj Bedekovčini. Prostorije za čtaonicu nalazile su se u crkvenoj kući u neposrednoj blizini škole. Čitaonicu je besplatno ustupio tadašnji župnik Janko Dumbović. Dana 8.12.1933. godine na roditeljskom sastanku pročitana su pravila čitaonice koje je sastavio upravitelj škole, izabran je privremeni odbor i jednoglasno potvrđen.U odbor su izabrani upravitelj Franjo Plevnik, učitelj Dragutin Krčelić, župnik Janko Dumbović i najistaknutiji seljački prvaci mjesta. Osnovana čitaonica raspolagala je lijepim brojem poučnih, zabavnh i gospodarskim knjigama.
No razočaranje stiže 21. ožujka 1934. godine. Odlukom Hrvatske banske uprave zabranjuje seosnutak Narodne čitaonice u Donjoj Bedekovčini. Obrazložili su da osnivači ne pružaju jamstvo da će udruženje razvijati svoj rad prema predloženim pravilima.
Protiv odluke Kraljevske banske uprave osnivači ulažu pravovremenu žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova u Beogradu. Odluka i to konačna stiže 15. studenoga 1934. godine kojom se definitivno zabranjuje osnutak Narodne čitaonice u Donjoj Bedekovčini. Teško je bila prihvaćena takva odluka osnivača i mještana.
Do ponovnog osnivanja čekalo se punih 20 godina.1954. osnovano je Narodno sveučilište Bedekovčina pod čijem je okriljem radila Knjižnica i čitaonica. Knjižni fond s kojim je knjižnica raspolagala bio je 3.141 knjiga i 12 naslova periodike. Zaposlena je bila knjižničarka, gospođa Rosanda Dorotić.
Kada Zabok postaje općinsko središte,1965. godine Knjižnica prelazi u nadležnost Narodnog sveučilišta Zabok. Punih trideset godina djeluje u tom sastavu. U tih trideset godina radili su Stanko i Ivanka Potočnjak, Barbara Ban i Anica Kopjar koja i sada radi kao voditelj više od 20 godina.
Prostori tadašnje knjižnice bili su u samom centru Bedekovčine, poznati pod imenom "Malča", a 1977. godine seli se u novoizgrađeni objekt također u samom centru mjestu na 80m2 i fondom od 5.880 knjiga. Danas knjižnica djeluje u istom prostoru, u sastavu je općine Bedekovčina od 1995. do 2006. kad postaje samostalnom ustanovom. Prostor je kompletno uređen novom opremom. Nabavlja se AV građa, računalo i obnovljen je knjižni fond. Osim posudbe organizirane su i pedagoško- edukativne aktivnosti, kulturni sadržaji, izložbe likovnih amatera i profesionalnih umjetnika.
Knjižnica surađuje s brojnim ustanovama i pojedincima, anaročito s osnovnim školama Bedekovčina, Brestovec Orehovečki i Srednjom školom Bedekovčina.  

Korisnicima su u knjižnici na raspolaganju novine i časopisi: Večernji list, Jutarnji list, Vjesnik, Sportske novosti, Zagorski list, Arena, Globus, Gala, Mineral, Kamion and Bus, Vatrogasni Vijesnik, Smib, Prvi izbor, Hrvatske Šume.

Uvjeti posudbe građe: odrasli 3 jedinice građe, a učenici 2 jedinice građe na 15 dana 

Knjižnica nema računala za korisnike.

Knjižnica organizira različite kulturno-animacijske aktivnosti za odrasle i za djecu:  kreativne uskrsne radionice, koncerti s učenicima glazbenih škola, susret s dječjim književnicima, promocije knjiga, Nacionalni kviz za poticaj čitanja, suradnja sa osnovnim školama – nastava po HNOS-u.

Link:
Službene stranice općine Bedekovčina
Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina

 

Odjeli knjižnice:

  • Odjel za odrasle
  • Odjel za djecu

Godišnja članarina:

  • za djecu, učenike, studente, umirovljenike – 20.00 kn
  • za odrasle – 30,00 kn

Radno vrijeme za korisnike:

  • ponedjeljak i srijeda od 12,00 do 19,00 sati
  • utorak i četvrtak od 9,00 do 16,00 sati
  • petak i subota od 9,00 do 12,00 sati