Login

Gradska knjižnica i čitaonica "Antun Mihanović"

49290 Klanjec, Trg Antuna Mihanovića 2
tel. 049/550235
fax. 049/500807
e-mail: gkk@post.t-com.hr

v. d. ravnateljica: Mirjana Čelec

Iz povijesti knjižnice
«Marom i trudom nekolicine vrijednih rodoljuba u Klanjcu, a osobito nastojanjem pogl. gosp. Alberta pl. Jakopovića, kot. sudca, ustrojena bude, u listopadu minule godine i svečano otvorena toli željno očekivana čitaonica u Klanjcu».
Tako je tisak 1886. godine zabilježio otvaranje prve kulturne ustanove u Klanjcu, smještene u jednoj od kuća na gradskom trgu. Djelatnost prve klanječke čitaonice bila je usmjerena prvenstveno ka poticanju «družtvenosti» i u tom smislu organizirala je brojne zabave u svom prostoru. Djelovala je do 1909. godine kada biva osnivan Hrvatski sokol koji ustrojava svoju knjižnicu, a ubrzo mu se pridružuje Kulturno društvo «Napredak».
Hrvatska čitaonica osnovana je 1937. godine razgranavši vrlo živu djelatnost organizirajući svoja društva, a kojima je ona bila zajednički nazivnik. Godine 1945. prestaje s radom, a njen pravni slijednik će biti Kulturno-prosvjetno društvo «Mihanović». Osnivanjem Narodnog sveučilišta će se naći u njegovu sastavu sve do 1999. kada postaje samostalnom ustanovom.
Povodom otvorenja Mjeseca hrvatske knjige 2002. godine Gradska knjižnica i čitaonica Antun Mihanović je dobila novi, suvremeno opremljen prostor na Trgu Antuna Mihanovića, u prizemlju potpuno obnovljene klanječke ljepotice Brozove zgrade.

Korisnicima su u knjižnici na raspolaganju novine i časopisi: Večernji list, Zagorski list, Vijenac, Nacional, Turist plus, Prvi izbor, Moj planet

Uvjeti posudbe građe: 3 jedinice građe na 21 dan

U knjižnici postoje tri računala za korisnike. Dva računala na Odjelu za djecu, jedno računalo s priključkom na Internet na Odjelu za odrasle. Korištenje računala za djecu je besplatno, a cijena korištenje Interneta je 10 kuna/sat.

Knjižnica organizira kulturno-animacijske aktivnosti za odrasle i za djecu među kojima su i:. Dani Antuna Mihanovića uz dodjelu pjesničke nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije; aktivnosti povodom Mjeseca hrvatske knjige i prigodno obilježavanje Dana knjižnice; organizacija prigodnih izložaba, predstavljanja knjiga i raznovrsna predavanja;  redovite likovne radionice, pričaonice i igraonice za djecu; obilježavanje godišnjica znamenitih i značajnih Klanjčana;

Odjeli knjižnice:
  • Odjel za odrasle
  • Odjel za djecu
Godišnja članarina: 
  • za odrasle - 70,00 kuna
  • za djecu - 40,00 kuna
  • za umirovljenike - 50,00 kuna

Radno vrijeme za korisnike:
  • od utorka do petka od 8,00 do 16,00 sati
  • subotom od 8,00 do 13,00 sati
  • ponedjeljkom zatvoreno