Login

Hrvatska knjižnica i čitaonica Sali

23281 Sali, 23281 Sali, Dugi otok
tel. 023377597
e-mail: saljska.knjiznica@gmail.com

Ravnatelj: Ante Mihić

KNJIŽNICA je osnovana 1905. godine. Godine 2000. knjižnica je profesionalizirana i ušla je u sustav hrvatskog knjižničarstva.

Kada dođete u Sali, krenete li na sladoled ili u trgovinu ili jednostavno šetate, uho će Vas zaustaviti da čujete odakle dolazi muzika, te ćete se zateći kako ulazite u „svoj“ dnevni boravak, gdje netko svira na klaviru, gitari ili iz jednostavnog razglasa. Knjižnica se nalazi u središtu mjesta Sali, na obali uz more što ju čini najprometnijom točkom mjesta. Knjižnica je posebno „živa“ ljeti, kada se u njoj okupljaju djeca svih uzrasta. U knjižnici se nalazi teleskop, dva kompjutera, projektor, razglas, klavir i gitara. Svakodnevno se pušta najrazličitija glazba, što daje knjižnici poseban štih. Želja je da knjižnica izgleda poput svačijeg dnevnog boravka, te se u njoj nalaze kaučevi i udobne fotelje, zidovi su oblijepljeni posterima, što daje dodatan osjećaj kao da ste u nečijoj sobi. Građa osim na hrvatskom jeziku postoji i na engleskom, njemačkom, talijanskom, a nađe se i pokoja na slovenskom te time pokušavamo privući što veći broj korisnika, a do sada ih ima upisanih iz više od 105 domaćih i svjetskih gradova i mjesta. Tijekom ljeta organizira se sada već tradicionalna večer palačinki, a sva sredstva namijenjena su uređenju knjižnice. Knjižnica rado u okviru svojih mogućnosti potpomaže brojne manifestacije i događaje koji se organiziraju u mjestu i na otoku.

Knjižnica je najaktivnija na razvijanju filmskih, kazališnih i glazbenih umjetnosti. Stoga u sklopu knjižnice djeluju kazališne i filmske skupine, te je knjižnica čest domaćin, organizator i suorganizator glazbenih koncerata.

U zimskim danima knjižnica je pravi dnevni borava, te se organizira gledanje filmova preko projektora, gledanje utakmica (najčešće nogometnih) te je u nastajanju književni klub po uzoru na književne klubove američkih kućanica.

Dugogodišnji cilj je povezati sva mjesta Sali na planeti Zemlji, pa su tako otkrivena još 74 mjesta koja se nazivaju Sali/ Sale i još nekoliko semantičkih dragulja. Knjižnica uvijek traži Kume i Kumove knjižnice, pa ako Vam se svidjelo što se vidjeli prijavite se na naš e-mail te nam pomognite učiniti je još boljom :-D

Link na još detalja o knjižnici; napisan od strane naše korisnice i sumještanke Lucije Pezo. Url: https://lucijapezo.wordpress.com/2012/01/08/totalno-drugacija-od-drugih/

Odjeli knjižnice:

  • Odjel za odrasle
  • Odjel za djecu

Članarina:

  • Godišnja - 40kn
  • Polugodišnja - 20kn
  • Mjesečna - 10kn
  • Djeca i umirovljenici - besplatno

Radno vrijeme za korisnike:

  • Ponedjeljak: 19.00h - 21.00h
  • Utorak – Petak : 09.00h - 13.00h ; 19.00h - 21.00h
  • Subota: 10.00h - 13.00h
  • Nedjelja: 19.00h - 21.00h