Login

Općinska knjižnica i čitaonica Jelsa

21465 Jelsa, Trg Tome Gamulina
tel. 021/761237
e-mail: knjiznica.jelsa@post.t-com.hr

ravnateljica: Maja Vukić

U Jelsi je 1. lipnja 1868. godine utemeljena hrvatska Narodna čitaonica. Njezin utemeljitelj i prvi predsjednik bio je jelšanski načelnik kapetan Niko Duboković, a među počasnim članovima bili su biskup Josip Juraj Strossmayer i don Mihovil Pavlinović. Kao prva hrvatska narodna čitaonica na jadranskim otocima, imala je zadatak širenja prosvjete, kulture i nacionalnog osvješćivanja pod geslom Prosvjetom do slobode. Pri utemeljenju imala je 56 članova, a njegovala je kulturno-prosvjetiteljski i politički rad, potičući osnivanje preporodnih čitaonica u drugim mjestima otoka Hvara, ali i na susjednim otocima. Nasljednica Narodne čitaonice – Općinska knjižnica Jelsa osnovana je 23. travnja 1939. godine, dok je 14. travnja 1998. g. donijeta Odluka o osnivanju Općinske knjižnice i čitaonice Jelsa.

Prvo sjedište jelšanske Općine i Narodne čitaonice bilo je u relativno malenim prostorijama na današnjem Trgu hrvatskog narodnog preporoda, pa se javila potreba za preseljenjem, koje se zahvaljujući slozi Jelšana i prosperitetu mjesta i Općine ostvarilo 1896. godine. Nova zgrada na rivi postala je sjedište političkog zbivanja u Jelsi i simbol njezine individualnosti. Nasljednica Narodne čitaonice – Općinska knjižnica Jelsa osnovana je 23. travnja 1939. godine, dok je 14. travnja 1998. g. donijeta Odluka o osnivanju Općinske knjižnice i čitaonice Jelsa.

Jelšanska čitaonica i knjižnica je tijekom svoje duge povijesti uvijek pridonosila kulturnom, prosvjetiteljskom i svekolikom napretku mjesta. Nažalost, 10. studenoga 2003. veliki je požar progutao čitav njen fundus, oko dvanaest tisuća knjiga, nakon čega su uslijedile dobrotvorne akcije Darujmo knjigu za Jelsu u organizaciji Knjižnica Grada Zagreba i Gradske knjižnice Marka Marulića iz Splita i Knjiga za Jelsu koju je pokrenula Slobodna Dalmacija. Ove su akcije potaknule brojne donacije i uvelike pridonijele uspješnom oporavku Općinske knjižnice i čitaonice Jelsa, koja se postupno vraća ulozi kulturnog i informativnog centra, dostupnog žiteljima otoka Hvara, ali i brojnim turistima.

Općina Jelsa je uz pomoć Ministarstva kulture uložila velike napore u obnovu i opremanje nove knjižnice u zgradi Doma kulture na Trgu Tome Gamulina, a svečano otvorenje Knjižnice održano je uoči Dana Općine Jelsa 14. kolovoza 2014. godine. Knjižnica je smještena na atraktivnoj lokaciji u centru Jelse, opremljena suvremenom tehnologijom i prikladna za održavanje raznih kulturnih događanja i edukativnih sadržaja.

Odjeli knjižnice: Odjel za odrasle, Odjel za djecu i mladež, Multimedijalni odjel, Studijski odjel.

Godišnja članarina: Učenici, studenti, umirovljenici – 50,00 kn

Ostali – 80,00 kn

3. i sljedeći član obitelji - besplatno

Radno vrijeme za korisnike: Od ponedjeljka do petka od 8.30 do 13.00 i od 17.00 do 20.00 sati te subotom od 9.30 do 12.00 sati