Login

Knjižnica i čitaonica Vojnić

47220 Vojnić, Hebrangova 2
tel. 047 883-024
fax. 047 883-024
e-mail: knjiznica-vojnic@ka.t-com.hr

ravnateljica: Dušanka Madžar-Lončar

Iz povijesti knjižnice

Prva Čitaonica u Vojniću osnovana je 1898. godine. Prema podacima sreza Vojnić iz 1937. godine, u njezinom je fondu bilo 7357 svezaka knjiga. Tijekom rata rad je prekinut. Nakon II. svjetskog rata knjižnica u Vojniću osnovana je u sastavu Narodnog sveučilišta. Tijekom Domovinskog rata gubi se kontinuitet rada, a prostor je devastiran. Knjižnica je ponovo otvorena 1997. godine kao samostalna ustanova.

 

Knjižnica je smještena u obnovljenom dijelu prostora Doma kulture «Petar Svačić» u dvije prostorije od oko 120m². U tom prostoru djeluju svi odjeli, a fond je u slobodnom pristupu. Budući da je među korisnicima velik broj djece, potreba za otvaranjem dječjeg odjela bila je sve izraženija. Tijekom 2000. i 2001. godine nabavljena je oprema i namještaj za opremanje odjela za djecu velične oko 25m². Svjesni pomanjkanja prostora i potreba lokalne zajednice, Općina Vojnić odučila je 2004. godine dodijeliti knjižnici dodatni prostor od 125m² u istoj zgradi. Na taj se način riješio problem prostora Knjižnice i čitaonice Vojnić za duže razdoblje, a knjižnica je napokon mogla staviti u funkciju i kvalitetno opremiti Studijski odjel i čitaonicu kao i Dječji odjel. Novi prostor potpuno je preuređen i opremljen novim namještajem tijekom 2006. godine i u njemu je smješten Studijski odjel s referentnom zbirkom i Odjel za odrasle s čitaonicom dnevnog tiska.

 

Korisnicima su u knjižnici na raspolaganju 3 naslova novina: Novi list, Večernji list, Sportske novosti te 5 naslova časopisa: Moj planet, Prvi izbor, Meridijani, Unikat, Lovački vjesnik.

Knjižnica ima  8 računala za korisnike s pristupom internetu.

Knjižnica organizira kulturno-animacijske aktivnosti za odrasle i za djecu:: Natjecanje u čitanju naglas, Čitaj mi, Edukativne radionce za djecu, Gostovanja kazališta, Književni susreti, Kviz, Izložbe, Koncerti
 

 

Odjeli

  • Odjel za odrasle
  • Odjel za djecu i mladež
  • Studijski odjel


Godišnja članarina

  • za odrasle: 20 kn
  • za djecu: 10 kn

 

Radno vrijeme za korisnike

ponedjeljak-petak:  7.30 - 15.30