Login

Gradska knjižnica Pazin

52000 Pazin, Šetalište Pazinske gimnazije 1a
tel. 052 624-488
fax. 052 616-383
e-mail: info@gk-pazin.hr

ravnateljica: Iva Ciceran, dipl. knjižničarka

Kratka povijest knjižnice

Počeci knjižničarstva u Pazinu vezani su uz osnivanje čitalačkih društava i hrvatskih čitaonica. Krajem 19. i početkom 20. st. ta se društva osnivaju u cijeloj Istri pa je tako 1897.godine osnovana Hrvatska čitaonica u Pazinu. Na čelu s dr. Šimom Kurelićem okupila je oko sebe najvrsnije hrvatske intelektualce u gradu. Djelovala je u skučenim prostorima u centru grada do izgradnje Narodnog doma 1906. godine.
Narodni dom je u svojim prostorima udomio čitaonicu, a zaslugom pazinskih čitaoničara i potporom Hrvatsko-slovenskog ferijalnog društva “Istra” i knjižnicu. S ciljem prosvjećivanja širih društvenih slojeva 7. veljače 1909. godine otvorena je Pučka knjižnica, koja već 1910. godine postaje najveća javna knjižnica u Istri s 1030 knjiga u svom fondu, a u godinu dana izdala je 866 knjiga na posudbu. Rad knjižnice financirala je općina, a knjige su se prikupljale i darom.
Raspadom Austro-Ugarske monarhije na kraju 1. svj. rata i talijanskim zaposjedanjem Istre dolazi do zatvaranja hrvatskih čitaonica i pučkih knjižnica.
50-ih godina 20 st. ponovno se osnivaju pučke / narodne knjižnice u Istri pa tako i u Pazinu. Kao godina osnutka Gradske knjižnice navodi se 1945. godina, a od 1960. godine, tj. od osnutka Narodnog sveučilišta djeluje u njegovu sastavu. Tijekom godina mijenjala je često lokacije na kojima je djelovala. Izgradnjom Spomen doma sjedinjenja i slobode 1981. godine knjižnica seli u nove prostore u samom centru grada gdje je smještena i danas.
Knjižnica i čitaonica djelovala je kao podružnica Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu do kraja 2007. godine.
Gradska knjižnica Pazin je kao samostalna javna ustanova počela je djelovati 1. siječnja 2008. godine.
 

Korisnicima su u knjižnici na raspolaganju novine i časopisi:
• dnevni list: Glas Istre
• časopisi: Meridijani, Vijenac, Zarez, Ekološki glasnik, Radost, Umirovljenički list, Op-a, Nova Istra

Radno vrijeme za korisnike:

ponedjeljak, četvrtak od 12,00h do 19,30h
utorak, srijeda, petak od 10,00h do 15,00h
subota od 8,00h do 13,00h

Korisnicima je raspoloživo 1 računalo za pretraživaje interneta. Cijena 7,00 kn za 30min.

Gradska knjižnica Pazin s početkom 2008. godine počela je održavati kreativne radionice za djecu i mlade, književne večeri i izložbe umjetnika čije je stvaralaštvo vezano za knjigu i pisanu riječ. Svi navedeni programi održavaju se se utorkom pod zajednički imenom «Utorkom u Knjižnici».
Radionice za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta nemaju određen naziv. Tema koja se obrađuje vezana je uz prigodne datume ili ju djeca sama biraju.
Radionica za mlade održava se pod nazivom +14 i namijenjena je mladima starijim od 14 godina, a sadržaje koji se obrađuju određuju sami polaznici radionice.

Više o zbivanjima u Gradskoj knjižnici Pazin možete saznati na www.ipazin.net (Pazinska internet zajednica. Vijesti iz grada, forumi, chat, galerija, web hosting i email hosting.) u rubrici Gradska knjižnica.
 

Odjeli:

  • Odjel za djecu i odrasle 
  • Čitaonica
  • Zavičajna zbirka

Godišnja članarina
 

  • 50,00 kn
  • djeca predškolskog uzrasta, učenici prvih razreda osnovne škole i umirovljenici - besplatan upis tijekom cijele godine