Login

Općinska knjižnica "Hrvatska čitaonica"

21420 Bol, Porat bolskih pomoraca bb
tel. 021/635-434
fax. 021/635-434
e-mail: hrvatska-citaonica-bol@st.t-com.hr

ravnateljica: Jadranka Nejašmić

Iz povijesti knjižnice
Hrvatska čitaonica je osnovana 1897. godine u kući Boljanina Petra Nisetea. Godine 1914. bolski načelnik Antun Radić inicira izgradnju zgrade Hrvatske čitaonice. U zlom vremenu prostor biva prenamijenjen u ugostiteljski, knjige otuđene, a arhiva uništena. Prof. Đuro Žuljević obnavlja rad Hrvatske čitaonice 1985. god. i smješta je u utvrđenom ljetnikovcu, jednom od najljepših primjeraka kasnog gotičkog graditeljstva na otoku. Kroz njezine lijepe kamene bifore puca pogled s juga prema Hvaru, a sa sjeverozapada na luku i središte mjesta okrunjeno planinskim vijencem Bolske krune, utvrđenog Koštila i Vidove gore, najvišeg vrha jadranskih otoka. Od 1999. knjižnica je samostalna ustanova u kulturi. Potpuno je informatizirana, sva građa je strojno obrađena i moguće je samostalno pretraživati. Osim stalnih korisnika ima i veliki broj povremenih, tj. bolskih gostiju kojima, osim knjižničnih, pruža i usluge interneta te obavijesti o svim kulturnim programima na otoku.

Knjižnica je potpuno informatizirana, sva građa je katalogizirana i moguće je samostalno pretraživati na računalu. Ima 350 stalnih korisnika i veliki broj povremenih, tj. bolskih gostiju kojima, osim knjižničnih, pruža usluge interneta te obavijesti o svim kulturnim programima na otoku.

Knjižnica je organizator ili suorganizator gotovo svih kulturnih događaja u Bolu. U povodu obilježavanja 100. obljetnice "Hrvatske čitaonice" knjižnica je inicirala otvaranje Područnog odjela glazbene škole Josipa Hatzea u Bolu o kojem neprekidno skrbi i čuva njegovu arhivu.

Godišnja članarina za sve korisnike: 60,00 kn

Radno vrijeme za korisnike:

  • od ponedjeljka do petka od 8,00 do 13,00 sati
  • subotom od 10,00 do 12,00 sati
  • utorkom i četvrtkom i poslije podneod 17,00 do 19,00 sati