Login

Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica

49246 Marija Bistrica, Zagrebačka bb
tel. 049/468860
fax. 049/468860
e-mail: knjiznica-m.b@kr.htnet.hr

ravnateljica: Mira Pižir

Iz povijesti knjižnice
U vrijeme svojega učiteljevanja u Mariji Bistrici (1873.-1891.) poznati bistrički učitelj Josip Kirin osniva učeničku i učiteljsku knjižnicu.
Hrvatska čitaonica za građane Marije Bistrice osnovana je 1900. godine uz pomoć tadašnjeg dobrotvora prosvjetnih događanja baruna Dioniza Hellenbacha.
1905. godine izgrađena je zgrada Općinskog poglavarstva u Mariji Bistrici. U toj je zgradi osamdesetih i devedesetih godina, i u dva različita prostora, djelovala i knjižnica i čitaonica. Tada je knjižnica bila u sastavu Narodnog sveučilišta Donja Stubica, a od 1994. godine do danas je u sastavu Općine Marija Bistrica. Knjižni fond tada je iznosio oko 1500 naslova i knjižnica je imala od 180 do 220 članova.
Od 1937. do 1940. godine u Mariji Bistrici je građen Prosvjetni dom. Radove je vodio Upravni odbor DVD-a, a u izgradnji su sudjelovali i mještani svojim novcem i dobrovoljnim radom. U mjestu djeluje Kulturno prosvjetno društvo «Tomislav», a u sastavu prosvjetnog doma nalazila se knjižnica i čitaonica.
Tako knjižnica i čitaonica cijeli niz godina šeta između te dvije važne zgrade, zadržavajući se malo u jednoj, malo u drugoj, u skladu s dnevnom politikom i potrebama građana, a u stvari tražeći svoj pravi kutak i u fizionomiji mjesta i u životima mještana.
10. 11. 2001. godine knjižnica je uselila u Dom kulture u kojem je smješten sav knjižni fond.
U novom prostoru knjižnica je opremljena novom opremom i dobila je funkciju pokretača i organizatora kulturnih događanja što joj i pripada.

Korisnicima su u knjižnici na raspolaganju novine i časopisi: Jutarnji list, Večernji list, 24 sata, Sportske novosti, Zagorski list, Tena, Arena, Globus

Uvjeti posudbe građe: 2 jedinice građe na 15 dana

Korisnicima su na raspolaganju besplatno tri računala

Knjižnica organizira brojne kulturno-animacijske aktivnosti za odrasle i za djecu: recital ljubavne poezije "Željka Boc" , recital kajkavske poezije "Josip Ozimec", prigodne izložbe slika, skulptura, keramike, dječjih radova, za djecu i odrasle, književni susreti, Mjesec hrvatske knjige, kreativne radionice i nagradne igre, razne promocije.

Link:
službene stranice općine Marija Bistrica

Odjeli knjižnice:
  • Odjel za odrasle
  • Odjel za djecu
  • Zavičajna zbirka
  • Zaštićeni fond
Godišnja članarina:
  • djeca, studenti i umirovljenici - 20,00 kn
  • odrasli - 30,00 kn

Radno vrijeme za korisnike:
  • jutarnji turnus: ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak: 8,00 – 15,00 sati
  • poslijepodnevni turnus: ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak: 13,00 – 20,00 sati