Uvod

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja od 4. do 8. razreda. Kviz se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i dijaspori.

Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a već više od 20 godina organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice. Od 2011. godine kviz se provodi online, a od 2019. godine prilagođen je i prikazu na pametnom telefonu.  

Nastavno na temu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige – U ritmu čitanja, naziv  Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2019. godine je
Ritam odrastanja.

Knjige koje je potrebno pročitati da bi se točno odgovorilo na pitanja u Kvizu, odabrane su prema recentnoj hrvatskoj izdavačkoj produkciji za djecu i mlade, a njihovi su autori dobitnici ili finalisti aktualnih hrvatskih i međunarodnih nagrada.

Osim knjiga, za točno rješavanje Kviza, ponuđeni su provjereni i kvalitetni izvori online informacija.

Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja javno se izvlače glavna i utješne nagrade, a s mladima se druže autori i autorice čije su se knjige čitale za Kviz, uz prigodan glazbeni program.