Digitalizirana zagrebačka baština

Digitalizirana zagrebačka baština okuplja na mrežnom mjestu Knjižnica grada Zagreba digitalne reprodukcije vrijedne i rijetke građe.

Javno dostupne digitalne reprodukcije knjiga i slikovnica, fotografija i razglednica, partitura i zvučnih zapisa, časopisa i rukopisa i dr. mogu se pregledavati prema vrsti građe, po zbirkama ili putem virtualnih izložbi u kontekstu teme.

Cilj je projekta digitalizacije vrijedne i rijetke građe upoznati djecu i mlade, ali i druge građane Zagreba, Hrvatske pa i svijeta sa zagrebačkom kulturnom i znanstvenom baštinom i popularizirati građu koja se koristi samo u knjižnici, kao i senzibilizirati širu javnost u prepoznavanju kulturne baštine grada i vrijednosti i važnosti očuvanja njegovog kulturnog i vizualnog identiteta.

Knjižnice grada Zagreba su 2007. godine započele digitalizaciju građe u okviru projekta Osvijetlimo dio svoga nasljeđa: Zagreb na pragu modernog doba koji je podržalo Ministarstvo kulture. Građa digitalizirana u projektu Zagreb na pragu modernog doba sastavni je dio zbirke Digitalizirana zagrebačka baština.

Kako je izgradnja zbirke zahtjevan i dugotrajan posao, kontinuirano će se stvarati u različitim projektima usmjerenim ka tematskom predstavljanju najvrednije građe iz zbirki Knjižnica grada Zagreba.

Svrha je projekata digitalizacije građe iz zbirki Knjižnica grada Zagreba objavljivati elektronička izdanja izvornika koji predstavljaju razvoj grada, istaknute pojedince i ustanove, glazbu, književnost, kazališne i ostale kulturne i sportske događaje koji su obilježili život Zagreba te upoznavati čitatelje s pisanim i tiskanim dokumentima te audiovizualnom građom koja svjedoči o svijesti grada i potrebi da se njegovo postojanje prati, bilježi i prezentira.

 

Vrsta građe:
karte, knjige, dokumenti, notni zapisi, rukopisi, novine, časopisi, sitni tisak, zvučni zapisi, razglednice, fotografije, arhitektonski nacrti
Format:
JPG, WAV format
Jezik:
hrvatski
Dostupnost:
online