Projekti

"Čitaj mi!"

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo pokrenuli su 2013. godine kampanju "Čitaj mi!" te su u nju, u najvećoj mjeri, uključene narodne knjižnice

"I ja želim čitati!"

Cilj kampanje je informirati i educirati javnost te ju učiniti osjetljivom za osobe s teškoćama u čitanja i disklesijom.

Dam-daš

Projekt Gradske knjižnice Poreč „Dam-daš: volonteri u akciji“, nastao je kao inovativni odgovor u procesu cjeloživotnog obrazovanja kojim smo omogućili zainteresiranim građanima pohađanje besplatnih radionica na metodama neformalne edukacije, a njihovo je izvođenje usmjereno prema potrebama kreativnog provođenja slobodnog vremena i druženja.

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" Karlovac - Najbolji poslovni centar u narodnim knjižnicama u RH

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu nedavno je dobila nagradu za projekt najbolji poslovni centar u narodnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj. Radi se o projektu pod nazivom "Work with us" koji je u suradnji sa zagrebačkim Ekonomskim fakultetom, diljem Hrvatske provodilo Veleposlanstvo SAD-a u suradnji s Hrvatskim knjižničarskim društvom. Ideja je da se na jednom mjestu budućim mladim poduzetnicima da prostor sa svim (dostupnim) potrebitim informacijama za pokretanje vlastitog biznisa (knjižni fond iz područja ekonomije, računovodstva, menadžmenta, poduzetništva, prava, poslovnih časopisa; besplatni pristup bazama podataka s područja ekonomije i poduzetništva, organizirana stručna predavanja).

Gradska knjižnica Rijeka - Inkubator 3D printanja za djecu i mlade

Osnovna ideja i cilj projekta stvaranja inkubatora je bavljenje razvojem stavaralačkih kapaciteta djece i mladih na području Rijeke, razvoj svijesti o važnosti kulture stavranja i proizvodnje te njihove povezanosti sa čitanjem i knjigom.

Ja čitam

Knjižnice Grada Zagreba su početkom ove godine u suradnji s Gradom Zagrebom, kao mjeru poticanja čitanja te nastojanja da knjižnice budu mjesto na kojima se neće samo čitati nego i sudjelovati u brojnim programima, pokrenuli projekt za roditelje i djecu pod nazivom Ja čitam. U prvoj fazi provedbe projekta Knjižnice grada Zagreba i Grad Zagreb omogućili su svoj djeci i mladima do 15 godina starosti besplatan upis u mrežu knjižnica. Ovime KGZ i Grad Zagreb namjeravaju promicati čitanje među djecom i mladima. Svrha projekta je razviti naviku čitanja kod djece od samog rođenja, kako bi usvojili/razvili predčitačke vještine te pozitivno utjecali na njihov emocionalni razvoj, poticanje mašte i kreativnosti, poboljšavanje pažnje i jačanje samopouzdanja. Kako ključnu ulogu u najranijoj dobi razvoja i odrastanja djece imaju roditelji i drugi članovi obitelji, ovaj je projekt usmjeren i prema svim odraslima koji žive i rade s djecom, jer djeca upravo u odraslima vide primjer kako živjeti s knjigom.K 

Knjigom do krova

Knjigom do krova jedan je od projekata Knjižnica grada Zagreba koji se zalažu za načelo jednakih mogućnosti u pristupu informacijama, znanjima i kulturnim dobrima. Projekt je nastao na temelju programa podrške beskućnicima koji se od 2009. godine odvijaju u KGZ-u u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb.