Virtualna zavičajna zbirka- projekt Gradske knjižnice i čitaonice Pula

Gradska knjižnica i čitaonica Pula započela je 2009. godine projekt digitalizacije zavičajne knjižnične građe u vlasništvu Knjižnice s ciljem osiguravanja dostupnosti i  zaštite građe te pružanja pristupa i informacija o zavičajnom kulturnom nasljeđu najširoj javnosti. U Mjesecu hrvatske knjige 2010. završena je prva planirana faza projekta, rezultati su prezentirani na ovom portalu koji se kontinuirano ažurira i popunjava novim digitaliziranim sadržajima.

Građa zavičajne zbirke predstavlja jedinstveni izvor podataka o kulturnom, povijesnom, društvenom i znanstvenom životu grada Pule, šire okolice i Istre. Zavičajne publikacije i dokumenti, njihova dostupnost i zaštita, važni su cjelokupnoj lokalnoj zajednici, doprinose promidžbi i vrednovanju zavičajnog kulturnog identiteta te promociji istarske kulturne baštine i hrvatske baštine uopće. Projektom ViZZ otvaramo zavičajnu zbirku javnosti i virtualnim putem  predstavljamo rijetku i vrijednu zavičajnu građu koja se ne posuđuje izvan knjižnice. Na taj način vrijedna i rijetka građa postaje dostupna širem krugu korisnika u vrijeme i s mjesta koje korisnik sam odabere. Primarni ciljevi projekta:  

  • dostupnost cjelovitog teksta/slike građe putem interneta 
  • fizička zaštita izvornih publikacija 
  • pristupačnost širem krugu korisnika
  • uvid u početke tiskarske produkcije u Istri 
  • prepoznatljivost zavičajne zbirke kao središnjeg mjesta informacija o zavičaju
  • promocija i vrednovanje kulturne pisane i tiskane baštine Istre.

Dugoročni je cilj projekta nastaviti s procesom digitalizacije i mrežno predstaviti najznačajnija djela objavljena do 1950. godine koja su sadržajem i/ili mjestom izdanja vezana uz područje Istarske županije i pohranjena u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. U skladu s iskazanim interesima i potrebama korisnika digitalizirala bi se i građa izvan zadanih okvira koja zadovoljava predviđene kriterije odabira građe.  

Vrsta građe:
razglednice, notni zapisi, knjige
Format:
Jezik:
hrvatski, talijanski
Dostupnost:
online