Zavičajna zbirka Gradske knjižnice Ante Kovačića, Zaprešić

Zavičajna zbirka Gradske knjižnice Zaprešić posebna je zbirka u kojoj se sakuplja, obrađuje, čuva i daje na korištenje sva knjižna i neknjižna građa koja s različitih aspekata govori o životu i razvoju grada Zaprešića i zaprešićkoga kraja (općina Brdovec, Dubravica, Marija Gorica, Pušća, Luka, Bistra i Jakovlje) te djela autora koji su rođeni, žive ili su živjeli u Zaprešiću i zaprešićkome kraju.
 

Zbirka je osnovana 1982. godine, no građa karakteristična za Zavičajnu zbirku prikupljala se sporadično od početka postojanja Knjižnice u Zaprešiću (1958). Odgovarajući prostor Zbirka dobiva preseljenjem Knjižnice u novi prostor 1986. godine kada počinje sustavno prikupljanje građe (kupnjom i poklonima) te rad na svim poslovima karakterističnim za rad zavičajne zbirke. Zbirka okuplja oko 2 375 primjeraka raznovrsne građe (2 199 jedinica knjižne i 176 neknjižne građe). S obzirom da Knjižnica nosi ime književnika Ante Kovačića, rođenog u Mariji Gorici pokraj Zaprešića, Zavičajna zbirka posebnu pažnju posvećuje sakupljanju i obradi građe koja se odnosi na Kovačićev život i stvaralaštvo.

 

više informacija: http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/gradska-knjiznica-ante-kovacica-zapresic/odjeli-321/zavicajna-zbirka/1028