Zavičajna zbirka Narodne knjižnice Vrbovec

Zavičajna zbirka Narodne knjižnice Vrbovec predstavlja dragocjenu zbirku jer je u njoj pohranjena konvencionalna i nekonvencionalna građa koja predstavlja izvore za mnogostruka proučavanja materijalne i duhovne kulture zavičaja koji obuhvaća područje grada Vrbovca i pet okolnih općina: Dubrave, Gradeca, Farkaševca, Preseke i Rakovca. Najznačajniji dio fonda Zavičajne zbirke čine djela Marije Jurić Zagorke koja je 1873. g. rođena u selu Negovcu nedaleko Vrbovca (118 svezaka romana) te Štefe Iskre Kršnjavi, pjesnikinje i prevoditeljice rođenu 1869. god. u Vrbovcu.

U Zavičajnoj zbirci značajno mjesto pripada autoru prve povijesti hrvatske književnosti Slavku Ježiću, rođenom u Dubravi (Vrbovečkoj) 1895. god. Osim „Hrvatske književnosti od početaka do danas: 1100-1941“ imamo i manje poznatu zbirku pjesama „Dado i Buco“ koju je Slavko Ježić posvetio svome sinu Mislavu, danas svjetski poznatom indologu. Tu je i njegov prijevod La Fontaineovih „Basni“ iz 1948. g. kao i „Antologija svjetske lirike“, što ju je uredio Slavko Ježić. U Zbiri se čuvaju i mnoge pisani i slikovni dokumenti o obitelji Zrinski i Frankopan koji su bili dugi niz godina vlasnici gospoštije Vrbovec-Rakovec pa je u Vrbovcu 1621. g. rođen Petar Zrinski, hrvatski ban. O svemu tome pisao je dr. Josip Buturac, viši arhivist i sveučilišni profesor.

Zavičajna zbirka trenutačno broji 400 svezaka knjižne građe te se može koristiti samo za istraživački rad u prostorima Knjižnice.

 

 

više informacija: http://www.nkv.hr/index.php/S=0/site/podstranica/zavichajna-zbirka